Svet-Stranek.cz
Země líbezná, země půvabná
LESOPARK

Post-post-moderní manifest experimentální poezie a prózy:Země líbezná, země půvabná

Post-post-moderní manifest experimentální poezie a prózy

O přetrvání experimentální poezie a prózy není pochyb. Proč si kreslíme katastrofické scénáře, že uvedené umění patří mezi slepé vývojové větve, kterým hrozí zánik? Je sepsán post - post - moderní manifest, jenž se zastává nevinných směrů, neboť uvedená dílka mohou potěšit své příznivce a poškádlit oběti skepse.
Neřídíme se předem zarytými pravidly v literatuře, jen někdy, když je potřeba. Svoboda stylu vyzvání nekonečnou řadu možností a kombinací jako ve vesmíru. Experimentální tvorba je kosmos jednoduchých i složitých záměrů a záběrů. Nebrání se proudů myšlenek. Je upřímná. Často však ve společnosti dochází k zatracení tohoto hravého vyjádření, ale proč?
Kdybychom se drželi experimentálního způsobu tvorby - svět by byl na tom lépe. Tak proč to nezkusit, když máme ještě v životě co dělat? Nevěříme například, že všichni dinosauři vymřeli, pouze žijí někde jinde - dokonce někteří přežívají na planetě Zemi.
Experimentální poezie společně s experimentální prózou se opírá o minulost, přítomnost a budoucnost. Nelze pochybovat, ale tvořit znamenitě dle otevřené náruči vytoužené fantazie. Svoboda nadevše! Nechť negativistická kritika směřuje od válu, protože jenom uráží a pobuřuje obecenstvo proti obětavému umění!
Negativistická kritika plná sprostých výrazů jenom podporuje marasmus onoho světa, jenž se ocitá v hospodářské krizi. Obhajujme naše tvůrčí vyjádření, veškeré naše pocity investujme do naší tvorby. Milujeme svět, jenž je plný záhad.
Sympatizujeme a ceníme si veškerého dobra na Zemi. Vážíme si darů široké škály možností. Vidíme svět, jaký skutečně je a přejeme si, aby byl mnohem lepší. Manifest předkládaný nemá rád diskriminaci, bohužel se tyto post - post - moderní experimentální literární žánry stávají obětí tohoto nešvaru z hlediska ohodnocení.
Přijde jednou krásný čas, kdy všechny křivdy budou napraveny a naše umění se znovu ocitne ve statutu aktuálních pozic. Nechť nám k tomu dopomůžou příznivci a sympatizanti uvedeného žánru. Se srdečným pozdravem

Václav Kovalčík a kol., sepsáno 8. 11. 2009